top of page

תערוכה מסעירה ומעוררת השראה: "גיבורות – אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה" במוזיאון העיצוב חולון

  • noamazriblog
  • לפני 3 ימים
  • זמן קריאה 3 דקות


 

האם אפשר למצוא אור בתקופה של חושך מוחלט? האם אופנה יכולה לשמש כתחליף לתקווה במציאות של מלחמה והשמדה? התשובה לשאלות הללו מוצגת באופן מרהיב ומעורר השראה בתערוכה החדשה שמציב מוזיאון העיצוב חולון, תחת השם "גיבורות – אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה", שאצרה ההיסטוריונית והאוצרת יערה קידר.

התערוכה, שמביאה עמה עוצמה רבה, עוסקת בכוחה המפתיע של האופנה בתקופה בה כל דבר סביב היה תלוי על בלימה. היא מציגה את סיפוריהן של נשים שבזמן המלחמה, כשהמציאות הגזורה מחוסרי כל, מצאו בדרכים יצירתיות ומעוררות השראה שימוש באופנה כאמצעי הישרדות, תעוזה ותחושת חיבור.










האופנה ככוח חיובי – מבט חדש על תקופה חשוכה

העבודות המוצגות בתערוכה חושפות אוסף של פריטי אופנה שגדלו מתוך הסבל הגדול של ימי מלחמת העולם השנייה, אך שימשו גם כאלמנט של חוסן רוחני, אישיותי ותרבותי. כל בגד ופריט שנבחר בתערוכה סוחף את הצופה למקום שבו האופנה אינה רק שאלה של סטייל, אלא למעשה ביטוי של חיים, של תעוזה, של הישרדות, ושל מחויבות עמוקה לתקווה ולצמיחה גם מתוך הסבל.

החל מהשנים שלפני המלחמה באירופה ועד לשלהי התקופה, התערוכה מתמקדת כיצד האופנה שימשה לא רק כדרך לביטוי אישי, אלא גם ככלי מעצים למורל לאומי. הבגדים והאביזרים לא שימשו רק כפריטי לבוש אלא גם כמסרים של עידוד, אופטימיות ותמיכה הן לעורף והן לחזית. כל פרט מבהיר את כוחה של האופנה להוות סמל להתנגדות ולעמידות, גם בתקופות של חוסר ודאות וייאוש.








המלצה חמה: אל תפספסו את החוויה!

הביקור בתערוכה "גיבורות" הוא לא רק הצצה לעולם של אופנה, אלא גם הזדמנות להבין כיצד כוח החיים האנושי יכול להתגלות בצורות שלא חשבנו עליהן. המיצגים המרתקים, לצד השילוב המושלם של תאורה וסאונד, הופכים את החוויה לעשירה ומורכבת יותר, ויוצרים תחושת מסע בזמן שלא תישכח במהרה.

לסיכום, אם אתם מחפשים חוויה מרתקת, מחנכת ומעוררת השראה – "גיבורות" היא חובה. התערוכה היא שילוב של אסתטיקה, היסטוריה ויצירתיות, שגורמים לנו לחשוב מחדש על מהות האופנה והכוח שהיא מעניקה לנו, גם בזמנים הקשים ביותר.

זו התערוכה הרביעית של ההיסטוריונית ואוצרת האופנה יערה קידר במוזיאון העיצוב חולון. לפני כן אצרה קידר את התערוכות "ז'ה טם, רונית אלקבץ" (2018), "הנשף: אופנה ואסקפיזם" (2021) ו"אלבר אלבז: מפעל החלומות" (2022). התערוכה החדשה מתפרסת על פני כל שטחי המוזיאון ומלווה בהתקנים תאורה וסאונד ייחודיים, אשר יוצרים חווית ביקור שמרגישה כמו שיטוט בזמן ובמרחב היסטורי אחר.





מה מחכה למבקרים בתערוכה "גיבורות"?

בתערוכה החדשה, חוזרת האוצרת יערה קידר אל עולם האופנה, אך הפעם מזווית היסטורית שמעוררת השראה, תוך שימת דגש על החוזק הפנימי של נשים, יצירתיות ויכולת להמציא את עצמם מחדש במציאות קשה. התערוכה לוקחת את המבקרים למסע מרתק שמתחיל בשנות ה-30 באירופה, עובר דרך האירועים ששינו את פני העולם ומסתיים בתקוות לשינוי ולתחילתה של תקופה חדשה. בתערוכה יוצגו עשרות מערכות לבוש, מאות פריטי אופנה, צילומים, קטעי וידאו ועוד.

הסיפור מתחיל בסצנה העשירה של קוטור בפריז בשנות ה-30, וממשיך עם החלק התחתון של הגלריה, ששוכן תחת שם שולמית כצמן, שם יוצג פרויקט ייחודי בשם "לתפור היסטוריה מתוך השואה". הפרויקט מציג את סיפור חייה של המעצבת היהודייה הדי סטרנד, שהכישרון שלה שרד את המלחמה, ומצגת בעבודות שחזור של אופנה משנות השואה. המוזיאון היהודי במילווקי, שחשף את עיצוביה, יצר שחזורים של שמונה מערכות לבוש שמשחזרות את עיצובים, הטכניקות והחומרים מהתקופה.





בגלריה ע"ש ד"ר אברהם מרגלית מוצגים 14 פריטים אישיים מאוסף יד ושם. כל אחד מהפריטים מספר את סיפור הישרדותה של דמות מתקופת המלחמה. בין הפריטים: חזייה עשויה מבטנת מעיל, תליון מלחם, חגורה מחוטי חשמל – כולם מסמלים את כוחה של הרוח האנושית והמאבק להישרדות.


במסדרון ההיקפי של התערוכה, נחשפים המבקרים למסע של 54 מטרים שמוקדש לנשים בעורף האמריקאי והבריטי. בתקופת המלחמה, נשים אלו גילו יצירתיות מדהימה במטרה לשמור על המורל, בעזרת אובייקטים שנעשו ממחסור – תיקי יד מחוטי טלפון, פודריות חיל האוויר האמריקאי וערכות לציור גרביונים.

הגלריה העליונה מציגה את התקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, בה היצירתיות שגשגה על אף הקשיים. בדים מצנחים, מפות בריחה ומחסור כללי הפכו לכלים יצירתיים לשמלות כלה ולעיצובים חדשים, וכך האופנה הפכה לאמצעי להישרדות ולגשר לעתיד טוב יותר.





סיפור סיום התערוכה מתמקד בשורדת השואה לאה גוטליב, שעלתה לישראל עם מעט מאוד ורקמה כאן את אימפריית בגדי הים "גוטקס". בריכת שחייה עצומה במוזיאון מציגה קולקציות איקוניות של גוטליב, שאבו השראה מהאמנות, מהטבע וממלאכות יד מסורתיות. בגדי הים שלה הוצגו במגזינים נחשבים ונלבשו על ידי דוגמניות על כמו נעמי קמפבל, קלאודיה שיפר ותמי בן עמי ז"ל. חלק מהקולקציות שלה היו אהובות במיוחד על הנסיכה דיאנה.





בנוסף, במסגרת התערוכה תוצג "גיבורות חרבות ברזל", תערוכה חדשה שנוצרה על ידי חברי מרכז היצירה השיקומי של אגף השיקום במשרד הביטחון, ככבוד והוקרה לגיבורות שבעה באוקטובר.

 

התערוכה ״גיבורות ״ במוזיאון העיצוב חולון

פתיחה 31.3.2025 עד ינואר 2026

רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון https://www.dmh.org.il/

כתובת: מדיטק, גולדה מאיר 6 חולון

 


bottom of page